به گزارش خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين مراسم گفت : انجمن قلم به گمان من براي آينده نگري و بدست آوردن آينده بوده است. اگر امروز بخواهيم بر آينده چشم بدوزيم آن آينده را مي توانيم پايام سال چشم انداز بيست ساله در سال 1404 بدانيم. آن روز، روز بلوغ انديشه انقلاب اسلامي و روز افتخار و عزت براي ايرانيان خواهد بود.
وي به رئوس اقتصادي و نظامي برنامه كلان نظام اشاره كرد و افزود: در آن برنامه نشانه هاي فرهنگي چنداني ديده نمي شود و من نگرانم در آن روز و در ميان آمارها اسمي از فرهنگ در ميان نباشد. در حالي كه آن روز مي بايست نقطه اي را در گذشته نشان دهيم كه حاكي از عملكرد يا سهم ماست. ترس من از اين است كه گزارش هاي ما را تكنوكرات ها بيشتر ارائه كنند و مرحبا به آنان كه فهميده اند براي رسيدن به قدرت به كدام سمت بايد بروند.
محمدحسين صفارهرندي ادامه داد : من به تمامي موفقيت هاي صنعتي و نظامي وعلمي كشور افتخار مي كنم اما دغدغه خود را تكرار مي كنم كه مبادا در آن كارواني كه به سمت موفقيت مي رود جاي فرهنگ و هنر خالي باشد.
وي اضافه كرد : ما فرصت اندكي داريم و من حسرت خودم را بابت از دست دادن ده ماه از خدمتگزاري ابراز مي كنم. نمي توان باور كرد كه فرصت ها به اين زودي در حال از بين رفتن است. امروز كارنامه دلگرم كننده اي در قياس با آرمان هايمان نداريم. اين حرف ها متعلق به كسي است كه سال ها در روزنامه قلم مي زده و تصور مي كرده اگر روزي اداره فرهنگ به دست نيروهاي خودي و ارزشي بيفتد كارهاي شايسته و درخور و منتسب به آنان آفريده مي شود نه اثري مثل سابق و ديگران.
وزير ارشاد اضافه كرد: بايد از فرصتي كه براي نيروهاي ارزشگرا بوجود آمده استفاده كرد. اما اكنون تظاهر و جلوه مدعاي اين طيف كجاست؟ كدام رمان، تئاتر، موسيقي و فيلم نمايانگر آرمان هاي ارزشي اين دسته است؟ من نمي خواهم كل آثار را زير سوال ببرم اما آنچه موجود است كافي نيست.
صفارهرندي با اشاره به انتظار جهانيان از ايران و نحوه استقبال آنان در مناطق مختلف از رئيس جمهور تصريح كرد: زماني كه رئيس جمهور در شرق آسيا حاضر مي شود با او مثل منجي برخورد مي كنند. اين اميد و دلبستگي كه در مردم كيلومترها دورتر از ايران ايجاد شده است چگونه بايد پاسخ داده شود؟ اين شور وهيجان در پذيرش الگوهاي ما در نقاط مختلفي مثل شمال آفريقا و... هم ديده مي شود. آيا همه اينها براي اين كه هنرمند ما كاري درخور ارائه دهد كافي نيست؟
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي آثار ادبي و هنري اين دوره زماني را مطابق با سطح انتظارات هواداران دولت نهم ندانست و تاكيد كرد: جهان هيچ گاه تا به اين اندازه - به هر نيتي - به ايران توجه نكرده است. هنر در غرب رو به شرق كرده است و كشورهايي از شرق از جمله چين توانسته اند جايگاه مطلوبي براي خود دست و پا كنند. بعضي اذعان مي كنند دل خود را به خواهندگان خارجي دلخوش نكنيد چرا كه استالين هم در خارج از روسيه اين گونه بود اما مردم روس او را نمي خواستند. به اين نگاه بايد گفت استالين را مردم نياورده بودند اما در كشور ما روسا و صاحبان قدرت را مردم تعيين مي كنند.
وي با اشاره به دغدغه هاي رهبر معظم انقلاب در خصوص اجراي فعاليت هاي ادبي فاخر و ارزشمند گفت : رهبري از فقدان برنامه اي مدون و اميدوار كننده در حوزه ادبيات گله مند بودند و بنابراين ما هم تصميم گرفتيم در وزارت ارشاد محفلي با حضور اساتيد و صاحبنظران ادبيات راه بيندازيم و خودم هم به عنوان شاگرد و همراه در آن حاضر شوم تا گره كار ادبيات داستاني را با هم باز كنيم.
صفارهرندي اظهار داشت : انتظار اين است كه نشاط در فرهنگ را خود اهالي فرهنگ ايجاد كنند. شما سررشته داران اين حركت و پيشنهادها مي توانيد باشيد و بايد با طرح ها و حضور مجدانه خود شرايط را تغيير دهيد.
پيش ازوزير ارشاد، علي معلم دامغاني انجمن قلم را منزلگاهي براي هم سخن وهمدل شدن اهالي قلم عنوان كرد و گفت : اين منزلگاه نيازمند همگان است و بايد از كساني كه براي پا گرفتن و قوت بخشيدن به پايه هاي اين انجمن تلاش كرده اند سپاسگذاري كرد.
وي ادامه داد : آيا ما به عنوان اهل قلم از عهده جهت گيري و موضع گيري ايدئولوژيكي اي كه قرار است در جهان ولوله ايجاد كند برآمده ايم؟ شايد برخي مشكلات به خود ما بازگردد. ما نقش خود را سزاوارانه انجام نداده ايم. اين فرصت موقعيت خوبي براي بيعت وتجديد عهد است به ويژه عهد با پيامبر اسلام. بايد عهد ببنديم كه با ترس از خدا و بي هراس از هيچ قدرت ديگر كاري را انجام دهيم كه سزاوار اهل قلم است.
در ادامه مراسم حميد هنرجو شاعر و نويسنده معاصر كه در سفر رئيس جمهوري به استان همدان همراه وي بوده است ، با ايراد سخناني در خصوص " سفرنامه نويسي " و تاثير نزديكي اهل قلم با مسئولان رده بالاي اجرايي كشور گفت : شايد هدف غايي از همراهي اهل قلم و نويسنده با بلندپايه ترين مدير اجرايي كشور اين باشد كه وجوه تمايز سياستمدار و يا وقايع نگار سياسي با نويسنده و متفكر باز شناخته و روشن شود.
اين شاعر و روزنامه نگاربا بيان اينكه سفرنامه نويسي نقطه مغفول ادبيات معاصر ايران است ، اضافه كرد : نويسنده مشاهدات صريح خود را از همه پديده ها ثبت و پس از بازآفريني و پرداخت هنري و ادبي ارائه مي كند و مولود قلم او پس از طبع و نشر، به بوته نقد و سخن مي رود در حالي كه كمتر اهل سياستي است كه بگويد و بنويسد قبل از آن كه " سخن سنجي " كرده باشد .
قبل از اهداي جوايز به برگزيدگان رضا اميرخاني دبير انجمن قلم ايران از همكاران و همياران خود در برپايي اين مراسم و نيز مساعدت هاي وزير ارشاد تشكر كرد و شهرام شفيعي نيز گزارشي از سفر به تركيه براي شناساندن ادبيات ايران به اين كشور و مشكلات دولتي و نهادي و ساختاري موجود بر سر تعاملات ادبي ميان ايران و كشورهاي ديگر ارائه كرد.
در پايان مراسم جوايز چهارمين قلم زرين انجمن قلم ايران به اين شرح اعلام و اهدا گرديد:
در بخش داستان هيات داوران متشكل از فيروز زنوزي جلالي، اميرحسين فردي ، محمدرضا بايرامي، ابراهيم حسن بيگي و خانم عبدالحسيني از ميان هفتصد اثر موجود جايزه قلم زرين را به مجموعه داستان " سه دختر گلفروش " نوشته مجيد قيصري اعطا كردند.
در بخش شعر هيات داوران شامل پرويز بيگي حبيب آبادي، طاهره صفارزاده، علي موسوي گرمارودي ، رضا اسماعيلي و حسين اسرافيلي جايزه خود را از ميان 470 اثر به كتاب " از نام ها خبري نيست " سروده مريم سقلاطوني اهدا كردند.
در بخش پژوهش و نقد ادبي نيز قلم زرين به كتاب "حافظ برتر كدام است " نوشته دكتر رشيد عيوضي تعلق گرفت. داوران اين بخش را دكتر محمدرضا تركي، دكتر يحيي يثربي، علي معلم دامغاني، دكتر صابر امامي و ناصر هاشم زاده تشكيل مي دادند.
نظر شما